równanie zespolone z modułem
guminator: Witam, prosiłbym o rozwiązanie tego równania. Za każdym razem coś wychodzi mi nie tak ;c
|z| +Re(z)+Im(z)=2i
18 gru 09:43
guminator: poprawka, przykład powinien wyglądać tak:
|z|i +Re(z)+Im(z)=2i
zapomniałem o "i" przy module
18 gru 09:46
wredulus_pospolitus:
sprawdź czy dobrze masz napisane
Lewa strona to liczba rzeczywista ... prawa to liczba urojona
18 gru 09:47
wredulus_pospolitus:
czyli:
x+y = 0
√x2+y2 = 2
czyli:
x = −y
x2 + y2 = 4
więc:
x=−y
x2 + x2 = 4
x = √2 ; y = −√2
lub
x = −√2 ; y = √2
18 gru 09:49
guminator: czyli tak to leci, dziękuję bardzo
18 gru 09:56