liczby zespolone-wielomiany
algb: LICZBY ZESPOLONE:
Jak rozwiązać wielomian:
z4−20z3+150z2−500z+624=0
doszłam do momentu:
(z−4)(z−6)(z2−10z+26)=0
ale nie wiem jak dalej,jak dellta ujemna
18 gru 01:54
Mariusz:
Możesz albo sprowadzić do postaci kanonicznej i następnie skorzystać z różnicy kwadratów
albo skorzystać z wyróżnika
18 gru 04:34
Mariusz:
z
4−20z
3+150z
2−500z+624=0
(z
4−20z
3)−(−150z
2+500z−624)=0
(z
4−20z
3+100z
2)−(−50z
2+500z−624)=0
Chcemy uzyskać różnicę kwadratów
Wielomian w pierwszym nawiasie dopełniamy do kwadratu
korzystając z wzorów skróconego mnożenia
Łatwo zauważyć że wielomian w drugim nawiasie jest trójmianem kwadratowym
Będzie on kwadratem zupełnym gdy jego wyróżnik będzie równy zero
Aby przyrównać wyróżnik do zera musimy go uzależnić od pewnej zmiennej
Wprowadzamy więc do równania parametr tak aby wielomian
w pierwszym nawiasie był nadal kwadratem zupełnym
(znowu korzystamy z wzorów skróconego mnożenia)
(z
2−10z)
2−(−50z
2+500z−624)=0
| | y | | y2 | |
(z2−10z+ |
| )2−((y−50)z2+(−10y+500)z+ |
| −624)=0 |
| | 2 | | 4 | |
Δ=0
(y
2−2496)(y−50)−(10y−500)
2=0
(y
2−2496)(y−50)−100(y−50)
2=0
(y−50)(y
2−2496−100(y−50))=0
(y−50)(y
2−100y+2504)=0
(z
2−10z+25)
2−1=0
(z
2−10z+24)(z
2−10z+26)=0
(z−4)(z−6)((z−5)
2+1)=0
(z−4)(z−6)(z−5−i)(z−5+i)=0
18 gru 04:56
Mila:
z
4−20z
3+150z
2−500z+624=0
(z−4)(z−6)(z
2−10z+26)=0⇔
z=4 lub z=6 lub z
2−10z+26=0
Δ=100−104= −4=i
2*4
| | 10−2i | | 10+2i | |
z= |
| lub z= |
| |
| | 2 | | 2 | |
z=5−i lub z=5+i
18 gru 21:09