Logarytmy o różnych podstawach :(
senpai: siema, moglby mi ktos "rozwalic" zadanko z logarytmow o roznych postawach? bo nie bylo mnie na
tych lekcjach i nie bardzo ma mi kto to wytlumaczyc
log366 + log82
Dodam, że odpowiedź to 56
16 lut 15:01
Nikka: skorzystaj z tw. o zamianie podstaw logarytmu :
| | log66 | | 1 | |
log366 = |
| = |
| |
| | log636 | | 2 | |
| | log22 | | 1 | |
log82 = |
| = |
| |
| | log28 | | 3 | |
dodaj ułamki do siebie i już ...
16 lut 15:06
senpai: dzięki wielkie
16 lut 15:09
Basia: można też wprost z definicji
logab=c ⇔ ac=b
log366=c ⇔ 36c=6 ⇔ (62)c = 61 ⇔ 62c=61 ⇔ 2c=1 ⇔ c=12
log366=12
analogicznie
log82=c ⇔ 8c=2 ⇔ (23)c=21 ⇔ 23c=21 ⇔ 3c =1 ⇔ c=13
log82=13
16 lut 15:10