Dla jakich wartości parametru m równanie ma rozwiązania?
Klaudia: Dla jakich wartości parametru m równanie sin 2x + sin x + m = 0 ma rozwiązania?
wiem, że podstawiamy t=sinx i t=<−1,1>
t2+t+m=0
I Δ=0
II Δ>0
g(1)≥0 − i nie mam pojęcia skąd się to wzięło.. Czy ktoś byłby w stanie wyjaśnić?
16 gru 22:39
Eta:

sinx=t , t∊<−1,1>
t
2+t+m=0
1/dla Δ=0 1−4m=0 ⇒ m=1/4
2/ dla Δ>0 czyli dla m<1/4 parabola ramionami do góry
równanie ma dwa rozwiązania w przedziale t∊<−1,1>
to g(−1)≥0 lub g(1)≥0 ⇒ 1−1+m≥0 lub +1+m≥0 ⇒ m≥ −2 i m<1/4
m∊<−2,1/4)
i uwzględniając z 1/ m=1/4
Odp: dla m∊<−2,1/4> równanie ma rozwiązania
====================
17 gru 01:22
wredulus_pospolitus:
t2 + t + m = 0
(t + 0.5)2 + (m − 0.25) = 0
z takiej postaci widzimy, że:
dla m> 1/4 brak rozwiązań (lewa strona > 0)
dla m=1/4 mamy jedno rozwiązanie (t = −0.5)
dla m < 1/4 mamy potencjalnie dwa rozwiązania (o ile tylko t ∊ <−1;1> )
i teraz:
1) zauważamy, że xwierzchołka paraboli NIE ZALEŻY od parametru m (patrz zapisana postać),
2) xwierzchołka = −0.5 i jest 'bliżej' x=−1 niż x=1
3) w takim razie dla f(−1) ≤ 0 i ywierzchołka < 0 będziemy mieli dwa rozwiązania ( m ∊ <0 ;
1/4) )
4) w takim razie dla f(−1) > 0 i f(1) ≤ 0 i ywierzchołka < 0 będziemy mieli jedno
rozwiązanie ( m ∊ <−2 ; 0) )
17 gru 10:49
Mila:

Graficznie:
sin
2x + sin x + m = 0⇔
(*) sin2x+sinx=−m
sinx=t , |t|<1
g(t)=t
2+t
y=−m
1) zbiór wartości g(t) w przedziale <−1,1>:
| | −1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
g( |
| )= |
| +(− |
| )=− |
| − najmniejsza wartość g(x) |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
g(1)=2− największa wartość g(t), w przedziale <−1,1>
2) równanie (*) ma rozwiązania dla
============
17 gru 16:55
student: czemu Mila kopiuje znaki równości od Ety?
17 gru 16:57
Jerzy: Bo w podstawówce siedziały w jednej ławce.
17 gru 17:01
Eta:
17 gru 17:03
Eta:
****************************
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
===================
####################
&&&&&&&&&&&&&&&&
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
@@@@@@@@@@@
$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈








17 gru 17:19
Jerzy:
Dzięki.Właśnie maluję pokój i zostało mi pier........ć szlaczek
17 gru 17:21
Eta:

17 gru 17:21
Klaudia: Dziękuję wszystkim za pomoc
17 gru 20:05
Eta:
17 gru 20:06