Permutacje
Perk: Hej mam dwa zadania. Wgl nie wiem od czego zacząć

pomocy!

jak mam się do tego zabrać?
1.Wypisać wszystkie permutacje grupy A
4 (W postaci ich rozkładu na cykle rozłaczne).
2. Wypisać wszystkie permutacje nieparzyste grupy S
4.
16 gru 21:59
jc: No to wypisuj.
Identyczność, poza tym 4 podzbiory 3 elementowe, każdy daje po 2 cykle
i do tego 3 permutacje złożone z 2 cykli 2 elementowych.
id
(1,2,3)
. . .
(1,2)(3,4)
. . .
16 gru 22:04
Perk: Ok. A jeśli mam obliczyć β=(4,2)(3,1)(1,2,3,4)(3,1)(4,2) to mam β=(1,4,2)(3,2,4) ?
16 gru 22:49
jc: Nie.
(1,2,3,4)2=(1,3)(2,4),
Dlatego
β = (1,2,3,4)2(1,2,3,4)(1,2,3,4)2=(1,2,3,4)5=(1,2,3,4)
16 gru 23:04
Perk: Dziękuję
16 gru 23:44
Perk: A Wyznaczyć permutację: δ=(1,4)(1,2,3,4,5)(1,4)
To będzie δ=(1,5)(2,3,4)?
16 gru 23:45
Perk: Czy (1,2,3,4,5)?
16 gru 23:45
jc: (1,5,4,2,3)
16 gru 23:48