Sporządź rysunek poglądowy do zadania:
uuuu: Sporządź rysunek poglądowy do zadania:
Znajdź równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt A=(−1,3,2) i prostą
| | ⎧ | x1−x2−x3+3=0 | |
| L: | ⎩ | x1+2x2+x3−5=0 |
|
Zadanie potrafie rozwiązać ale mam problem ze sporządzeniem poprawnego rysunku poglądowego.
16 gru 21:44
Jan:

Moim zdaniem nic innego lepszego tu nie potrzeba
16 gru 21:58
uuuu: Tylko, że punkt A nie należy do prostej L. W takim przypadku wystarczyłoby policzyć z pęku
płaszczyzn równanie płaszczyzny przechodzącej jedynie przez prostą L a takich płaszczyzn jest
nieskończenie wiele.
16 gru 22:39
jc:

A tak z pęku płaszczyzn wybierasz jedyną płaszczyznę przechodzącą przez A.
Czy taki rysunek pasuje?
16 gru 22:49
uuuu: O ten mi się już bardziej podoba. Czy muszę dodatkowo zaznaczać wektory równoległy do prostej L
oraz prostopadły do płaszczyzny H, aby rysunek był pełny? Korzystając z równania pęku
płaszczyzn powołujemy się również na wektory u ⊥ L i v ⊥ L
H: α(u1x1+u2x2+u3x3+u0)+β(v1x1+v2x2+v3x3+v0)
16 gru 22:58
Mila:

1) Znajdujemy punkt należący do prostej L
L:
x−y−z+3=0
x+2y+z−5=0
========= +
2x+y=2 dla y=2 mamy x=0, z=1
P=(0,2,1)∊L
2)
k
→[1,−1,−1] x [1,2,1] =[1,−2,3] wektor kierunkowy prostej
Znajdujemy punkt należący do prostej L
3)A=(−1,3,2)
PA
→=[−1,1,1]
n
→=AP
→ x k
→=[−1,1,1] x [1,−2,3]=[5,4,1]
4)
H: 5*(x+1)+4*(y−3)+z−2=0
5x+4y+z−9=0
=================
16 gru 23:08
jc: Nie zaznaczałby, rysunek stanie się nieczytelny. Poza tym prostopadłość jest z innego świata.
O ile α i β nie są równocześnie zerami, mamy płaszczyznę zawierającą tę samą krawędź
(bo równość zachodzi dla 2 różnych punktów z krawędzi).
16 gru 23:08
jc: Nie powołujemy się ... Wystarczy, że wiemy, iż ax+by+cz+d=0 opisuje płaszczyznę.
To możemy przyjąć za aksjomat, oczywiście (a,b,c)≠(0,0,0).
16 gru 23:11