przechodniość relacji
iteRacj@:
Czy relacja składająca się tylko z jednej pary jest przechodnia?
A = {1,2,3} oraz R1 i R2 są dwiema relacjami binarnymi w A,
R1 = {(2,2)} tu warunek przechodniości jest spełniony
R2 = {(1,2)} a czy tutaj jest spełniony?
16 gru 21:23
ABC:
Iteracja a dlaczego miałby nie być spełniony?
16 gru 21:43
iteRacj@:
dla każdej pary należącej do relacji ma być spełniony warunek
xRy ∧ yRz ⇒ xRz
1R2 ∧ ? ? i tu już nie wiem, czy koniunkcja jest fałszywa, więc implikacja jest prawdziwa ?
16 gru 21:48
ABC: no nie da się tak dobrać elementów żeby poprzednik implikacji był prawdziwy
np 1R2 ⋀ 2R3 to już mamy fałsz itp.
16 gru 21:50
iteRacj@:
Mam w tej relacji tylko jedną parę 1R2, nie mam z czego stworzyć koniunkcji i nie wiem, w ogóle
mogę sprawdzać warunek, który podałam 21:48 ?
A jeśli tak można, to czy wniosek że implikacja jest prawdziwa jest słuszny? Bo następnikiem
implikacji może być tylko ta sama para 1R2.
Czyli czy mogę uważać, że implikacja 1R2 ⋀ 1R2 ⇒ 1R2 jest prawdziwa i warunek z 21:48 jest
spełniony?
16 gru 22:07
iteRacj@:
Tę ostatnią implikację napisałam bez sensu, bo nie jest warunek przechodniości.
16 gru 22:09
ABC: ja bym powiedział tak, że do implikacji można podstawiać wszystkie kombinacje x,y,z (przed tym
warunkiem stoi kwantyfikator
∀x,y,z∊A) ale jakby nie kombinować to implikacja fałszywa − a tego co ty piszesz 1R2 ⋀ 1R2 to
akurat chyba nie można podstawić − spójrz jak stoją y w tym warunku
16 gru 22:16
ABC: tfu implikacja prawdziwa a poprzednik fałszywy
16 gru 22:18
iteRacj@:
Ten mój zapis 1R2 ⋀ 1R2 jest bez sensu, to widzę.
Czyli w implikacji mogę dodać jakąkolwiek parę złożoną z 2 i innego elemenu zbioru A (2R1, 2R2,
2R3). Żadna z nich nie należy do relacji, więc poprzednik będzie fałszywy, tak?
16 gru 22:23
ABC:
tak
16 gru 22:29
iteRacj@:
Bardzo dziękuję za wyjaśnienia : ))
16 gru 22:33