całka
student: Jaka jest całka z (tanx)2 ?
16 gru 21:12
DM: tg(x) − x + c
16 gru 21:15
student: a skąd to?
16 gru 21:32
16 gru 21:39
ABC: a stąd że d/dx(tg x)=1+tg2x
16 gru 21:41
student: wolfram alpha jest dla dzieci
16 gru 21:45
Mariusz:
ABC gdy liczymy pochodną tg x "ex definitione"
to dostajemy ją właśnie w takiej postaci
| | tg(x+Δx)−tg(x) | |
limΔx→0 |
| = |
| | Δx | |
| | | tg(x)+tg(Δx) | |
| −tg(x) | | 1−tg(x)tg(Δx) | |
| |
limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
| | | tg(x)+tg(Δx)−tg(x)(1−tg(x)tg(Δx)) | |
| | | 1−tg(x)tg(Δx) | |
| |
limΔx→0 |
| |
| | Δx | |
| | tg(x)+tg(Δx)−tg(x)+tg2(x)tg(Δx) | |
limΔx→0 |
| |
| | Δx(1−tg(x)tg(Δx)) | |
| | tg(Δx)+tg2(x)tg(Δx) | |
limΔx→0 |
| |
| | Δx(1−tg(x)tg(Δx)) | |
| | tg(Δx)(1+tg2(x)) | |
limΔx→0 |
| |
| | Δx(1−tg(x)tg(Δx)) | |
| | tg(Δx) | 1+tg2(x) | |
limΔx→0 |
|
| |
| | Δx | 1−tg(x)tg(Δx) | |
| | tg(Δx) | | 1+tg2(x) | |
limΔx→0 |
| limΔx→0 |
| |
| | Δx | | 1−tg(x)tg(Δx) | |
| | sin(Δx) | 1 | | 1+tg2(x) | |
limΔx→0 |
|
| limΔx→0 |
| |
| | Δx | cos(Δx) | | 1−tg(x)tg(Δx) | |
| | sin(Δx) | | 1 | | 1+tg2(x) | |
limΔx→0 |
| limΔx→0 |
| limΔx→0 |
| |
| | Δx | | cos(Δx) | | 1−tg(x)tg(Δx) | |
| | 1+tg2(x) | |
1*1* |
| =1+tg2(x) |
| | 1−0 | |
17 gru 00:01
DM: jeszcze czuję się dzieckiem więc jest ok
17 gru 08:48
Bleee:
Student... dobrego matematyka nie poznasz po tym jak rozległą wiedzę ma (bo nikt nie może
wiedzieć wszystko) tylko czy wie gdzie znaleźć wiedzę konieczna dla danego problemu.
17 gru 08:54
Mariusz:
Bleee tylko ty nie umiesz przyznać się do swojej niewiedzy
Jak jeden koleś porzucił całkę do obliczenia której trzeba było pomyśleć nad pasującym
podstawieniem uparcie twierdziłeś że nie da się tej całki policzyć bo nawet
Wolfram miał z nią problemy
Tutaj student ma trochę tacji
17 gru 21:39