Algebra - macierze
Elena: Wyznaczyć wszystkie macierze rzeczywiste stopnia 2 (wymiaru 2 na 2) A, takie że
(a) A2 =0, (b) A2 =I
Jakaś wskazówka jak zacząć takie zadanie? Jak to rozpisać?
16 gru 19:40
16 gru 19:52
ABC: jeśli chodzi o przypadek b to z równości A2=I i tw.Cauchy o mnożeniu wyznaczników mamy
(detA)2=1 , czyli A nieosobliwa, można stronami pomnożyć przez A−1
warunek przyjmuje postać A=A−1
mamy więc równość [a b][c d] = 1/ad−bc [d −b][−c a]
wypisałem macierze wierszami
teraz można rozważyć 2 przypadki ad−bc=1 oraz ad−bc=−1 i porównać odpowiednie elementy
16 gru 20:02