równanie wielomianowe
karol: jak rozpisać te równanie wielomianowe?
3x3+4x2+2x−4=0
nie wychodzi mi grupowanie i hohner xD
16 gru 18:55
Eta:
W(2/3)=0
16 gru 18:59
Eta:
lub tak
(3x3−2x2) +(6x2−4x) +(6x−4)= ...
16 gru 19:06
Mariusz:
Horner pozwoli ci wyzerować współczynnik przy x
2
3 4 2 −4
−4/9 3 8/3 22/27 −1060/243
−4/9 3 4/3 2/9
−4/9 3 0
−4/9 3
| | 4 | | 2 | | 4 | | 1060 | |
3(x+ |
| )3+ |
| (x+ |
| )− |
| =0 |
| | 9 | | 9 | | 9 | | 243 | |
Teraz przyda się wzór skróconego mnożenia , grupowanie
a następnie wzory Viety
y=u+v
| | 2 | | 1060 | |
(u+v)3+ |
| (u+v)− |
| =0 |
| | 27 | | 729 | |
| | 2 | | 1060 | |
u3+3u2v+3uv2+v3+ |
| (u+v)− |
| =0 |
| | 27 | | 729 | |
| | 2 | | 1060 | |
u3+3uv(u+v)+v3+ |
| (u+v)− |
| =0 |
| | 27 | | 729 | |
| | 1060 | | 2 | |
u3+v3− |
| +3(u+v)(uv+ |
| )=0 |
| | 729 | | 81 | |
Dlaczego przyjęliśmy że te składniki są równe zero pisząc ten układ równań
Bo mając daną postać iloczynową w drugim równaniu możemy łatwo stwierdzić
kiedy jest ono spełnione
Wcześniej przyjęliśmy że u+v=y
więc nie możemy teraz przyrównać tego do zera
zatem przyrównujemy do zera drugi czynnik
Teraz ten układ równań przypomina nam wzory Vieta dla równania kwadratowego
Przekształćmy go tak aby rzeczywiście był on wzorami Vieta dla równania kwadratowego
| | 1060 | | 8 | |
t2− |
| t− |
| =0 |
| | 729 | | 531441 | |
| | 530 | | 280908 | |
(t− |
| )2− |
| |
| | 729 | | 531441 | |
| | 530−√280908 | | 530+√280908 | |
(t− |
| )(t− |
| ) |
| | 729 | | 729 | |
| | 1 | |
y= |
| (3√530+√280908+3√530−√280908) |
| | 9 | |
| | 4 | | 1 | |
x+ |
| = |
| (3√530+√280908+3√530−√280908) |
| | 9 | | 9 | |
| | 1 | |
x= |
| (3√530+√280908+3√530−√280908−4) |
| | 9 | |
Teraz aby znaleźć pozostałe pierwiastki bądź sprawdzić czy jest to jedyny
rzeczywisty pierwiastek dzielisz wielomian przez dwumian
chyba że znasz zespolone wtedy wystarczyłoby
dopasować pierwiastki trzeciego stopnia z jedynki
do układu równań
16 gru 22:05
Eta:
Tak jak napisałam krótko i na temat !
W(x)=(3x3−2x2)+(6x2−4x)+(6x−4)=x2(3x−2)+2x(3x−2)+2(3x−2)=(3x−2)(x2+2x+2)
rozkład w zbiorze R
16 gru 22:38
Mariusz:
Sposób który pokazałem działa na wszystkie równania trzeciego stopnia
Liczby zespolone mogłyby być przydatne ale licealistom można przedstawić
sposób z trygonometrią w przypadku gdyby równanie kwadratowe które otrzymaliśmy
nie miałoby pierwiastków rzeczywistych
16 gru 23:16
Eta: Pisz podręczniki
16 gru 23:22
16 gru 23:48
jc: Mariusz, faktycznie język się zmieni i pisownia się zmieniła.
Ale rachunki tego rodzaju sensu nie mają.
16 gru 23:55
Jolanta: Warto pamiętać,że jeżeli pierwiastkiem jest ułamek to licznik jest dzielnikiem wyrazu wolnego a
mianownik wyrazu przy najwyższej potędze
17 gru 00:02
Mariusz:
Jolanta tak ale to tylko działa na pierwiastki wymierne
a i współczynniki takiego wielomianu muszą być całkowite
17 gru 00:06
Mariusz:
jc u Krysickiego i Włodarskiego masz kilka zadań z treścią które prowadzą do
równania trzeciego stopnia (coś z objętością)
17 gru 00:11