Co jest elementem neutralnym, a co odwrotnym przy składaniu funkcji?
Algebra__: Otóż mam problem trochę z teorią grup. Odnosząc się do powyższego pytania, to wiem że el.
neutralnym
przy składaniu funkcji będzie identyczność, a el. odwrotny jest inny dla każdej funkcji −
dobrze rozumuję?
I przykładowe zadanko:
Niech G bedzie zbiorem wszystkich funkcji f: R → R postaci f(x)=ax+b, gdzie a,b∊ R
a) udowodnić, że G ze składaniem funkcji jako działaniem tworzy grupę.
Rozwiązuję to w taki sposób że sprawdzam 3 warunki (w skrócie: łączność, el. neutralny i
odwrotny);
−po złożeniu np.2 funkcji f(x) i g(x) → f(g(x)) dostane f. liniową więc spełnia łączność
−el. neutralny to identyczność
− a z el. odwrotnym mam kłopot bo mam też złożyć np. 2 dowolne funkcje i sprawdzić czy są
liniowe czy jak?
Jak go otrzymać?
16 gru 18:49
ABC: sprawdzanie łączności coś za krótkie u ciebie , w warunku na łączność są 3 elementy
element odwrotny masz wskazać dla danej funkcji konkretny , ale tak się zastanawiam, nie
miałeś tam warunku a≠0?
16 gru 19:09
Algebra__: sorry był był ale zapomniałam przepisać najistotniejszego....
16 gru 19:10
Algebra__: za krótkie, tzn.? pisałam ogólnikowo ale napisz prosze o co chodzi bo może znowu czegoś
zapomniałam
16 gru 19:12
jc: f(x)=ax+b, a≠0. Jeśli a=0, to przekształcenie nie jest odwracalne.
id(x)=x ma właściwą postać
Złożenie: a(cx+d)+b=ac x + (ad+b). Jeśli a≠0, c≠0, to ac≠0. Złożenie też ma żądaną postać.
Odwrotność. y=ax+b, a≠0. x=a−1 y − a−1b. Odwrotności też mają właściwą postać.
16 gru 19:12
jc: Łączności nie musisz sprawdzać. Składanie przekształceń zawsze jest łączne.
16 gru 19:12
Algebra__: No tak zawsze jest, ale przemienne już nie jest. A mógłbyś dokładnie rozpisać ten warunek z el.
odwrotnym
bo nie bardzo dalej pojmuję...dajmy na to dla konkretnych 2 przykładów funkcji liniowych
16 gru 19:19
Algebra__: dla składania funkcji
16 gru 19:20
Algebra__: Przy składaniu funkcji przy wyznaczaniu el. odwrotnego mam problem, choć pewnie banalne ale
tego nie rozumiem do końca...
16 gru 19:32
Algebra__: Wiem że ma być spełniony warunek:
Odwracalność: dla każdego a∊ G musi istnieć x∊G dla których a◯x=e.
16 gru 19:35
jc: f(x)=3x+7
Z równania y=3x+7 wyznaczasz x.
jak chcesz, możesz zmienić literę y na literę x
Złożenie
f(x)=2x+3, g(x)=3x−5
(fog)(x)=f(g(x))=f(3x−5)=2(3x−5)+3=6x−7
16 gru 19:39
Algebra__: Dzięki bardzo
16 gru 19:57