ciąg określony rekurencyjnie
Marinka: znajdź wzór na wyraz ogólny ciągu: a1=0 , a2=2, an+1= n+1n−1*an dla n≥2
Ma wyjść an= (n−1)n
16 lut 13:54
Basia:
a1=0
a2=2
a3 = 3+13−1*2=4
a4=4+14−1*4=203
i to już się nie zgadza z wzorem, który podajesz, bo zgodnie z nim
a4 = (4−1)*4=12 ≠203
gdzieś masz błąd
16 lut 15:19
Marinka: a3=2+12−1*a2= 6 − zgadza się , wie ktoś jak to zrobić?
16 lut 21:48
Nikka: nie jestem pewna, jakby to ująć formalnie, ale wypisując kilka wyrazów początkowych ciągu
otrzymujemy
0,2, 6, 12, 20, 30, 42,...
co można zapisać jako
0*1, 1*2, 2*3, 3*4, 4*5, 5*6, 6*7,...
tylko co dalej...
16 lut 22:47