Bąbel: Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych wiedząc, że
a) sinα=2/3
b) cosα=4/5
c)tgα=3/4
d)ctgα=1/2
wzory:
sin2α+cos2α=1
tgα=sinα/cosα
ctgα=cosα/sinα
tgα*ctgα=1
16 lis 13:41
^^: rotfl xD zabiles mnie tym podawaniem wzorow ; ) jaki masz problem z zadaniem ?
w a) i b) druga wartosc liczysz z sin2α+cos2α=1 wychodza Ci 2 mozliwosci bo znosisz
kwadrat i dla tych dwoch mozliwosci liczysz tg i ctg.
w c) i d) odwrotnoscia ulamka jest przeciwna funkcja czyli np w c) ctg=4/3 a w d) tg=2
sin i cos liczysz z ukladu rownan
sin2α+cos2α=1
tgα=(sinα)/(cosα) lub ctg=(cos)/(sin) mozesz wstawic jak wolisz
16 lis 13:47
B%u0105bel: NO WŁASNIE NIE UMIEM
16 lis 13:53
B%25u0105bel: SORY ALE NIE KAZDY UMI MATEMATYKE
16 lis 13:53
B%2525u0105bel: A POZATYM JESTEM ONA A NIE ON
16 lis 13:54
^^: jak widze polski tez nie kazdy "umi" lol
16 lis 13:58
BZIK: zamknij sie
16 lis 14:08
BZIK: NIKT NIE JEST DOBRY Z MATMY
16 lis 14:08