Czworościan foremny
janek: Z czworościanu foremnego odcinamy cztery naroża, których krawędziami bocznymi są połówki
krawędzi czworościanu. Jaki wielościan otrzymujemy? Obliczyć stosunek jego objętości i pola
powierzchni do objętości i pola powierzchni czworościanu.
16 gru 15:29
jc: Ośmiościan foremny.
16 gru 15:57
Mila:
![rysunek](rys/142062.png)
1) V
ABCDS=V
| a2√3 | |
2) Pc=4* |
| =a2√3− pole powierzchni ostrosłupa ABCDS |
| 4 | |
| a | |
3) Każde odcięte naroże jest czworościanem foremnym o krawędzi k= |
| |
| 2 | |
| 1 | |
skala podobieństwa k= |
| |
| 2 | |
4) Objętość bryły po odcięciu 4 naroży
5) stosunek pól powierzchni
P
cB=8*P
ΔKLM
dokończ obliczenia i rysunek, tu mam trudności, aby rysunek był przejrzysty.
16 gru 20:18
iteRacj@:
Dobry wieczór Milu, a może narysujesz w geogebrze : )
16 gru 20:32
Mila:
Dobry wieczór
iteRacjo, właśnie miałam Ciebie o to prosić.
Jeszcze nie zgłębiłam tajników Geogebry:
Pozdrawiam miło
16 gru 20:48
Mila:
Rysowałam ten czworościan w sześcianie, ale też dużo linii się nakłada.
16 gru 20:50
16 gru 21:00
Mila:
Spróbuję.
16 gru 21:05
iteRacj@:
1/ po lewej, u góry jest fioletowo−granatowy pasek z rysunkiem kalkulatora i drugim z trókątem
i kołem
2/ trzeba wybrać ten drugi rysunek, pojawi się menu z napisami: Podstawowe narzędzia,
Edycja,...
3/ w punkcie o nazwie Solids jako trzeci jest czworościan foremny, należy go kliknąć, na dole
menu pojawi sie wskazówka, żeby wybrać dwa punkty na płaszczyźnie (można wybrać na którejś
osi)
16 gru 21:09
Mila:
Wyszedł mi rysunek, ale albo wszystko się kręci, albo wszystko zjeżdża na lewą stronę.
Nie umiem ustawić kolorów .
Jeszcze raz próbuję, dziękuję za adres i wskazówki.
16 gru 21:48
iteRacj@:
Ustawianie kolorów:
trzeba wybrać punkt, odcinek lub figurę,
kliknąć na to prawym przyciskiem,
pojawi się menu z ostatnim punktem Ustawienia,
trzeba to kliknąć i wybrać Kolor,
pojawi się paleta barw, trzeba kliknąć któryś kolor.
A jak już masz czworościan, to nad Solids jest zestaw Punkty,
w nim są trzy kropki (niebieskie i czerwona),
to jest podział zaznaczonego odcinka na połowę
(tutaj podzielenie krawędzi bocznych czworościanu szybko da gotowe wierzchołki ośmiościanu).
16 gru 21:57
Mila:
To już opanowałam . Nie wiem jak zapisać, aby tu podać adres.
Rysunek nie jest doskonały, ale widać czworościan.
16 gru 21:59
janek: Wszystko na rysunku jest zrozumiałe, bez obaw i dziękuje
16 gru 22:15
iteRacj@:
![rysunek](rys/142064.png)
Żeby zapisać, kliknij w taki znaczek, u góry po prawej.
Trzeba sie zalogować do swego konta, potem pojawi się okno Zapisz.
Należy wybrać Udostępniony → zapisz. Pojawi się link do skopiowania i wstawienia tutaj.
16 gru 22:15
Mila:
Dziękuję pięknie
IteRacjo. Bardzo jestem zadowolona z lekcji
![emotka](emots/1/kwiatek.gif)
Wyszło mi dość ładnie .
janek pewnie biegły w geogebrze, to sobie narysuje, tym bardziej ,
że rozumie to co tutaj narysowałam.
16 gru 22:22
iteRacj@:
Bardzo miło jest się czegoś nauczyć, też to lubię : )
16 gru 22:25