matematykaszkolna.pl
Czworościan foremny janek: Z czworościanu foremnego odcinamy cztery naroża, których krawędziami bocznymi są połówki krawędzi czworościanu. Jaki wielościan otrzymujemy? Obliczyć stosunek jego objętości i pola powierzchni do objętości i pola powierzchni czworościanu.
16 gru 15:29
jc: Ośmiościan foremny.
16 gru 15:57
Mila: rysunek 1) VABCDS=V
 a23 
2) Pc=4*

=a23− pole powierzchni ostrosłupa ABCDS
 4 
 a 
3) Każde odcięte naroże jest czworościanem foremnym o krawędzi k=

2 
 1 
skala podobieństwa k=

2 
VKLMC 1 

=k3=

VABCDS 8 
 1 
VKLMC=

V
 8 
4) Objętość bryły po odcięciu 4 naroży
 1 1 
VB=V−4*

V=

V
 8 2 
VB 1 

=

V 2 
5) stosunek pól powierzchni PcB=8*PΔKLM dokończ obliczenia i rysunek, tu mam trudności, aby rysunek był przejrzysty.
16 gru 20:18
iteRacj@: Dobry wieczór Milu, a może narysujesz w geogebrze : )
16 gru 20:32
Mila: Dobry wieczór iteRacjo, właśnie miałam Ciebie o to prosić. Jeszcze nie zgłębiłam tajników Geogebry: Pozdrawiam miłoemotka
16 gru 20:48
Mila: Rysowałam ten czworościan w sześcianie, ale też dużo linii się nakłada.
16 gru 20:50
iteRacj@: https://www.geogebra.org/ po prawej , u góry kliknij mały znaczek □ □ □ □ □ □ □ □ □ wybierz 3D Graphing
16 gru 21:00
Mila: Spróbuję.
16 gru 21:05
iteRacj@: 1/ po lewej, u góry jest fioletowo−granatowy pasek z rysunkiem kalkulatora i drugim z trókątem i kołem 2/ trzeba wybrać ten drugi rysunek, pojawi się menu z napisami: Podstawowe narzędzia, Edycja,... 3/ w punkcie o nazwie Solids jako trzeci jest czworościan foremny, należy go kliknąć, na dole menu pojawi sie wskazówka, żeby wybrać dwa punkty na płaszczyźnie (można wybrać na którejś osi)
16 gru 21:09
Mila: Wyszedł mi rysunek, ale albo wszystko się kręci, albo wszystko zjeżdża na lewą stronę. Nie umiem ustawić kolorów . Jeszcze raz próbuję, dziękuję za adres i wskazówki.
16 gru 21:48
iteRacj@: Ustawianie kolorów: trzeba wybrać punkt, odcinek lub figurę, kliknąć na to prawym przyciskiem, pojawi się menu z ostatnim punktem Ustawienia, trzeba to kliknąć i wybrać Kolor, pojawi się paleta barw, trzeba kliknąć któryś kolor. A jak już masz czworościan, to nad Solids jest zestaw Punkty, w nim są trzy kropki (niebieskie i czerwona), to jest podział zaznaczonego odcinka na połowę (tutaj podzielenie krawędzi bocznych czworościanu szybko da gotowe wierzchołki ośmiościanu).
16 gru 21:57
Mila: To już opanowałam . Nie wiem jak zapisać, aby tu podać adres. Rysunek nie jest doskonały, ale widać czworościan.
16 gru 21:59
janek: Wszystko na rysunku jest zrozumiałe, bez obaw i dziękuje
16 gru 22:15
iteRacj@: rysunek Żeby zapisać, kliknij w taki znaczek, u góry po prawej. Trzeba sie zalogować do swego konta, potem pojawi się okno Zapisz. Należy wybrać Udostępniony → zapisz. Pojawi się link do skopiowania i wstawienia tutaj.
16 gru 22:15
Mila: Dziękuję pięknie IteRacjo. Bardzo jestem zadowolona z lekcji emotka Wyszło mi dość ładnie . janek pewnie biegły w geogebrze, to sobie narysuje, tym bardziej , że rozumie to co tutaj narysowałam.
16 gru 22:22
iteRacj@: Bardzo miło jest się czegoś nauczyć, też to lubię : )
16 gru 22:25