Funkcja "na"
inforamtyczny świr : Witam Jak się zabrać do tego zadania

Dla danej funkcji f i zbiorów A,B znajdz obraz f(A),przeciwzbiór f
−1(B) oraz zbadaj czy jest
różnowartościowa i "na" przyjmując że f: NxN −−> N
f(n,m)=max(n,m), n,m ∊N A={3
2018 }x N , B={3
2018}
16 gru 15:28
iteRacj@:
obraz zbioru A
f(A)={y∊N: y≥32018 }
16 gru 16:58
iteRacj@:
przeciwobraz zbioru B
C={k∊N: k≤32018}
f−1(B)={32018}xC U Cx{32018}
16 gru 17:08
Adamm:
f(2, 2) = f(1, 2)
więc funkcja nie jest różnowartościowa
f(n, n) = n, więc funkcja jest "na"
16 gru 17:13