Roziwąż równanie
helena: arcsin(2*2x−3x)=0
Proszę o pomoc
16 gru 14:43
Jerzy:
Wskazówka: arcsin0 = 0
16 gru 14:48
ABC: w tym zadaniu jest mały haczyk rozwiązanie równania:
2*2x−3x=0 nie należy do dziedziny arcus sinusa
16 gru 15:20
helena: jeśli chodzi o to ze arcsin0=0 to wiem, ale mam prablem z rozwiązaniem równania
16 gru 15:24
ABC: 2*2
x−3
x=0
2*2
x=3
x dzielimy stronami przez niezerowe 2
x
2=3
x/2
x
logarytmujemy np przy podstawie 10 i korzystamy z własności logarytmów:
ale ponieważ log jest funkcją rosnąca to x>1 , i taki x nie może być argumentem arc sin
16 gru 15:43
ABC: glupoty piszę oczywiście że może być
16 gru 15:51