Płaszczyzna
juras: Wyznaczyć płaszczyznę H symetryczną do H1 2x−y+2z=7 względem punktu Po (3,−3,2)
16 gru 14:07
jc: P0=(3,−3,2) ?
(x,y,z) → 2(3,−3,2) − (x,y,z)=(6−x, −6−y, 4−z)
Szukana płaszczyzna: 2(6−x)−(−6−y)+2(4−z)=7,
2x−y+2z=19.
16 gru 14:16
juras: a coś może wytłumaczysz bo same obliczenia nic nie dadzą
16 gru 14:47
Mila:
II sposób
1)
Szukana płaszczyzna jest równoległa do danej pł. H1 i ma równanie:
H: 2x−y+2z+D=0
2)
Znajdujemy dowolny punkt P∊H1
z=0
2x−y+2*0=7 dla y=1 mamy x=4
P=(4,1,0), P0=(3,−3,2)
3) Znajdujemy punkt P' symetryczny do P względem P0
PP0→=[−1,−4,2]
P0=(3,−3,2) →T[−1,−4,2]→P'=(2,−7,4)
P'∊H
2*2−(−7)+2*4+D=0⇔4+7+8+D=0
D=−19
4)
H: 2x−y+2z−19=0
==============
16 gru 17:14