Przestrzenie macierzy
Macierzanka: Niech A będzie dowolną nxn macierzą. Pokaż, że dla dowolnej nxn macierzy B przestrzeń zerowa
macierzy A jest podprzestrzenią przestrzeni zerowej BA. Podaj przykład 3x3 macierzy A oraz B
takich, że N(A)≠N(BA) praz N(A) nie jest przestrzenią zerową, a N(BA) nie jest przestrzenią
R3. Czy istnieje taki przykład dla n=2?
16 gru 13:30
Pytający:
Przestrzeń zerowa macierzy, znaczy jej jądro.
∀A,B∊Knxn (
(∀x∊N(A) (Ax=0 ⇒ (BA)x=B(Ax)=0 ⇒ x∊N(BA)))
⇒
(N(A)⊂N(BA))
)
Przykład dla 3x3:
A=
1 0 1
0 1 1
0 0 0
B=
1 0 0
0 0 0
0 0 0
Dla n=2 analogiczny przykład nie istnieje (skoro N(A) nie jest przestrzenią zerową (czyli
dim(N(A))≥1) i N(A)⊂N(BA), to aby N(A)≠N(BA) musiałoby zachodzić dim(N(BA))≥2, znaczy
musiałoby zachodzić N(BA)=ℛ2).
16 gru 14:38