granica ciągu
Onaon(o): Granica. Bardzo proszę o pomoc, będę miał z takich przykładów egzamin a nie mam pojęcia jak się
je oblicza. Zwykłe granice wiem jak ale nie takie.
| | 1/2 + 1/4 + 1/8 + ... + 1/2n | |
lim →∞ = |
|
|
| | 1/3 + 1/9 + 1/27 + ... + 1/3n | |
Bardzo proszę o wskazówkę o rozwiązanie albo chociaż wskazówkę jak to rozwiązać ... Z góry
dziękuję.
16 lut 13:27
Zielona Gałązka: Tu trzeba zastosować wzór na sumę nieskończonego ciągu geometrycznego.
S= a1/(1−q)
W liczniku masz 1/2 + 1/4 + 1/8 + .... więc a1=1/2 q= 1/2
W mianowniku masz 1/3 + 1/9 + 1/27 +.... więc a1 =1/3 q= 1/3
Uzyskasz ludzki wygląd tego ułamka i dalej już tradycyjnie obliczasz granicę.
16 lut 13:38
Onaon(o): A możesz pomóc mi go zastosować? Bardzo proszę
16 lut 13:56
Onaon(o): Cgodzi mi o obliczenie bo nie chce błędu zrobić a inne przykłady już zrobie sam, bo to nie jest
jedyny niestety...
16 lut 13:58
Onaon(o): miało być "chodzi"
16 lut 13:58
Onaon(o): No wiec wie ktoś jak obliczyć ten przykład?
17 lut 11:32
Onaon(o): No wiec wie ktoś jak obliczyć ten przykład?
17 lut 11:32
Onaon(o): ponawiam pytanie... Proszę o pomoc:(
17 lut 11:56
Edek: | | a1 | |
Wzór na sumę szeregu geometrycznego masz taki S= |
| |
| | 1−q | |
17 lut 12:17
Onaon(o): No ale jak to lblicze to ten zapis niewiele się zmieni... i dalej nie bede wiedzial jak to
obliczyc...
Granice gdzie są normalne liczby i eyrażenia typu 3n3 + 4n2 itd to wiem jak ale jak same
ułamki i bez niewiadomej to nie wiem...
17 lut 12:53
Edek: No ale przecież Zielona Gałązka podał ci wcześniej
| | 1 | | 1 | |
dla licznika mamy : a1= |
| , q= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
dla mianownika : a1= |
| , q= |
| |
| | 3 | | 3 | |
czy to naprawdę takie trudne podstawić liczby do wzoru? no spróbuj ! Później wyjdzie ci wyraz
ogólny licznika przez wyraz ogólny mianownika
17 lut 12:58
Onaon(o): A to 1/2n też się podstawia ?
17 lut 13:03
Onaon(o): Wyszło mi w mianowniku S=1 i w liczniku S=1 czyli będzie tak ?:
| | 1 | |
lim→∞ |
| = 1  ?
|
| | 1 | |
Nie będzie żadnych niewiadomych ani nic? Bo coś dziwna ta granica... Proszę o opinie..
17 lut 19:32
Eta:
Ech....
| | a1 | | 1−q2 | | 12 | | 23 | |
lim an= |
| * |
| = |
| * |
| = 2 |
| | 1−q1 | | b1 | | 12 | | 13 | |
17 lut 19:42