Przestrzenie macierzy
Macierzanka: Które z poniższych stwierdzeń jest prawdziwe?
Rozwiązania układu równań
[1 1 1] [x1] [0]
Ax= [1 0 2] |x2| = [0]
[x3]
tworzą
a) płaszczyznę.
b) prostą.
c) punkt.
d) podprzestrzeń w R3.
e) przestrzeń zerową A.
f) przestrzeń kolumn macierzy A.
Prosiłbym o wyjaśnienie. Wykluczam a i d, ponieważ nie odpowiada wymiar wektora.
16 gru 13:07
jc:
x+y+z=0
x+2x=0
prosta przechodząca przez 0. Odpowiedzi: b i d.
Nie znam pojęć e i f.
16 gru 13:15
Macierzanka: Wydaje mi się, że x+2z=0 Wówczas układ z trzema niewiadomymi i płaszczyzna?
16 gru 13:27
jc: Oczywiście, że x+2z=0.
Układ 2 równań z 3 niewiadomymi.
x+y+z=0
x+2z=0
To prosta przechodząca przez zero.
16 gru 13:31