Wyznacz wielomian
ANKA: Wyznacz wielomian w(x) = f(x)*g(x)+h(x). Ustal, dla jakiej wartości parametru a jest to
wielomian trzeciego stopnia.
b) w(x)=f(x)*g(x)+h(x)
f(x)=1−ax2
g(x)=2ax2+x
h(x)=ax4+1
16 gru 12:10
Jerzy:
Podstawiasz i wymnażasz, potem porządkujesz.
16 gru 12:12
Bleee:
Nie istnieje taki a, aby wielomianu w(x) mógł być stopnia 3.
16 gru 12:12
Jerzy:
Pewnie x jest gdzieś w kwadracie.
16 gru 12:14
Bleee:
Jerzy.... Zakładam że te 2 i 4 za x'en to potęgi, ale nawet wtedy moja odpowiedź pozostaje bez
zmiany
16 gru 12:15
Bleee:
Dobra... Głupotę napisałem.
Dla a = 0.5
16 gru 12:17
Jerzy:
Ja się z Tobą zgadzam

, ale myślę,że treść źle przepisana.
16 gru 12:18
Jerzy:
@ANKA ...... zapisz porządnie te funkcje.
16 gru 12:21
ANKA: to znaczy jestem na takim etapie w rozwiazywaniu zadania: w(x)= x4(−2a2+a)−ax3+2ax2+a+1
i nie wiem co dalej z tym zrobic aby uzyskac wynik
16 gru 12:22
Bleee:
Sprawdź dla jakiego a zajdzie
−2a2 + a = 0 ∧ − a ≠ 0
16 gru 12:24
Jerzy:
Na razie masz wielomian czwartego stopnia, a więc współczynnik przy x4
musi być równy 0, a przy x3 różny od 0.
16 gru 12:25