działania w ciele cg(5)
Blacky_PL: Witam, mam pytanie odnośnie dwóch zadań. W pierwszym tabelki zrobiłem, jednak nie wiem
jak zabrać się za elementy przeciwne względem dodawania oraz odwrotne względem mnożenia.
Natomiast w drugim prosiłbym o jakieś krótkie wyjaśnienie, bo nie wiem jak wykonać te działa
skoro
cg(5) zawiera elementy {0,1,2,3,4}
1.Wyznaczyć elementy ciała CG(5) oraz utworzyć dla niego tabliczkę mnożenia oraz
dodawania. Proszę wyznaczyć również elementy przeciwne ze względu na operacje
dodawania i odwrotne ze względu na operację mnożenia wszystkich elementów ciała
CG(5).
2.Oblicz:
1−4 w CG(5)
2:3 w CG(5)
16 gru 12:01
Adamm:
2.
1−4 = −3 = 2
2:3 = 2*2 = 4
16 gru 13:31
Blacky_PL: mógłbym prosić o dwa zdania wyjaśnienia? Nie rozumiem, dlaczego −3=2 oraz dlaczego 2:3=2*2
16 gru 14:46
Pytający:
2=−3+5
2:3=2*2, bo 3−1=2, bo 3*2=6=5+1=1 (dzielenie to mnożenie przez odwrotność)
16 gru 15:05
Blacky_PL: dziękuję!
16 gru 16:55