Zbadaj Monotoniczność Ciągu
Arbuzik: Mam określić monotoniczność ciągu an = 2n2/ n+1. Wyliczyłam an+1 − an i wyszło mi
2n2+6n−1/(n+1)(n+2). Jak teraz sprawdzić monotonicznosc? Pozdrawiam
15 gru 23:32
jc: 2n2/n+1=2n+1, czyli mamy ciąg rosnący.
15 gru 23:35
Arbuzik: Dlaczego 2n2?
15 gru 23:37
Arbuzik: Wyliczyłam różnice an+1 − an i nie wiem ja teraz określić znak
15 gru 23:39
wredulus_pospolitus:
zapisz to POPRAWNIE

Nawet nie zrozumiałeś o co jc chodziło.
zapis:
| | 2n2 | |
an = 2n2/n + 1 oznacza dokładnie tyle co an = |
| + 1 = 2n + 1 |
| | n | |
tak samo zapis:
| | 1 | |
2n2 + 6n − 1/(n+1)(n+2) oznacza tyle co: 2n2 + 6n − |
| *(n+2) |
| | n+1 | |
a chyba nie tak to powinno wyglądać, prawda

15 gru 23:45
wredulus_pospolitus:
co się stało z tym szkolnictwem, że umiejętność używania nawiasów praktycznie zanikła.
15 gru 23:46
Arbuzik: a
n = 2n
2/ (n+1). Wyliczyłam a
n+1 − a
n i wyszło mi
2n
2+6n−1/[(n+1)(n+2)].
To raczej kwestia przepisywania, a nie szkolnictwa

Będę wdzięczna za wskazowki
15 gru 23:56
wredulus_pospolitus:
nadal brak jednego nawiasu

no ale okey
| | 2n2 + 6n − 1 | | 2(n2 + 3n − 0.5) | |
an+1 − an = |
| = |
| = |
| | (n+1)(n+2) | | n2+3n + 2 | |
| | 2(n2 + 3n + 2) − 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
= |
| = 2 − |
| ≥ 2 − |
| = 2 − |
| >1 |
| | n2+3n + 2 | | n2+3n + 2 | | 1+3+2 | | 6 | |
16 gru 00:01
wredulus_pospolitus:
Kwestia szkolnictwa, że takie błędy (niedociągnięcia) przy przepisywaniu w ogóle się zdarzają.
Jedyna nadzieja w tym, że na studiach będziesz miał/−a elementy programowania i tam komputer
szybko wymusi na Tobie używanie (i to poprawne używanie) nawiasów.
16 gru 00:02
jc: Zwiększa n o 1, pierwszy składnik wzrasta o 1, a drugi maleje, ale na pewno o mniej niż
jeden. Ciąg więc jest rosnący.
16 gru 00:03
wredulus_pospolitus:
albo zobacz jak to jc zapisał:
| | 2n2 | | 2n2 − 2 + 2 | | 2(n2 − 1) | | 2 | |
an = |
| = |
| = |
| + |
| = |
| | n+1 | | n+1 | | n+1 | | n+1 | |
16 gru 00:05
Arbuzik: Bardzo dziękuje za pomoc i przepraszam za brak nawiasów 😄
16 gru 00:06
Arbuzik: Juz wszystko rozumiem, dziękuje😊
16 gru 00:07