policz całkie
asdf: policz całkie
| | 19 | | 1 | |
Chciałem metodą współczynnikow lagrangea wyszło mi że lambda = |
| i A = − |
| i jednak |
| | 6 | | 3 | |
myślę że coś nie tak...
| | x+1 | | 1 | |
∫ |
| dx = A * √−3x2+13x−12 + lambda * ∫ |
| dx |
| | √−3x2+13x−12 | | √−3x2+13x−12 | |
//rozniczkuje stronami
| x+1 | | −6x+13 | | 1 | |
| = A * |
| + lambda * |
| |
| √−3x2+13x−12 | | 2 * √−3x2+13x−12 | | √−3x2+13x−12 | |
//razy pierwiastek
| | 1 | |
x+1 = A * |
| * (−6x+13) + lambda |
| | 2 | |
Dobrze czy nie pchać się w to?
15 gru 23:04
wredulus_pospolitus:
no ale idziesz w dobrym kierunku
tylko jeszcze zamień:
| | 13 | | 169 | | 25 | |
−3x2 + 13x − 12 = −3(x2 − |
| x + |
| ) + |
| |
| | 3 | | 36 | | 12 | |
15 gru 23:12
wredulus_pospolitus:
wzór skróconego mnożenia ... −3 dorzucasz do środka
ewentualnie podstawienie (jeżeli nie widzisz wzoru) i masz gotową postać do całkowania, a
raczej odnalezienia odpowiedniego wzoru.
15 gru 23:13
jc: Po co liczyć takie rzeczy? Wiadomo jak, a komputer zrobi to szybciej.
15 gru 23:16
asdf: Ja wiem, ale wymagane są takie całki przez pana profesura
15 gru 23:28
jc: Świat się zmienia, a profesorowie nie używają komputerów (może się nie przyznają?).
15 gru 23:32
asdf: Sam używam komputera do sprawdzenia takich rzeczy, ale z tymi całkami jest tak, że może być
pare dobrych wyników i się wszystko mi kiełbasi

Anyway, doszedłem do wyniku, dzięki!
15 gru 23:34
jc: Po prostu wydaje mi się, że ćwiczenie takich rachunków niewiele uczy,
choć oczywiście jeden prosty przykład można przeliczyć.
15 gru 23:38