matematykaszkolna.pl
Prawdopodobieństwo przy okrągłym stole Qued: Na ile sposobów może usiąść przy okrągłym stole 10 osób tak, aby a) pomiędzy dwiema losowymi wybranymi osobami siedziały 3 osoby b) pomiędzy Helą i Kaziem siedziały trzy inne osoby Jak się za to zabrać? Kminiłem tak Ω=10! a)
nawias
10
nawias
nawias
2
nawias

= 45 <− wybieramy 2 osoby z dziesięciu

10*2<−ilosc jak mogą usiąść te 2 losowe osoby przy tym stole tak aby 3 były inne były pomiedzy nimi więc zostaje nam 8 miejsc do rozstawienia więc 8! A= 45*20*8!
 45*20*8! 
P(A)

<− czyli coś nie tak..
 10*9 *8! 
15 gru 22:35
wredulus_pospolitus: nie do końca rozumiem jak zostało przez Ciebie wyliczone: 10*2 <−−− ilość jaką mogą usiąść te 2 losowe osoby zauważ, że przy okrągłym stole miejsca są 'nierozróżnialne' tak długo jak nie będzie 'punktu odniesienia. a) ludzie siedzą przy tym stole i wybierasz dwójkę ludzi (losowo) tak aby siedzieli jak zadane. Pierwsza osoba wybrana losowo, druga z dwójki możliwych
 10*2 2 
P(A) =

=

10*9 9 
b)
nawias
10
nawias
nawias
2
nawias

siada pierwszy z wybranych na dowolnym miejscu (1 możliwość). siada drugi na jednym z dwóch możliwych miejsc (2 możliwości). siadają kolejni na dowolnych miejscach (8! możliwości).
 2*8! 2 1 
P(B) =

=

*

nawias
10
nawias
nawias
2
nawias

*9!

9 45 
15 gru 23:43
Qued: Pierwsza osoba siada na dowolnym miejscu dlatego 10 bo tyle ma możliwości, a druga osoba ma wtedy dwie możliwości żeby były 3 osoby między nimi Ja to tak wykombinowałem. Dzięki za to, będę starał się zrozumieć emotka
16 gru 00:51
wredulus_pospolitus: nim pierwsza osoba nie usiądzie przy OKRĄGŁYM stole, to wszystkie miejsca są 'jednakowe' (nierozróżnialne). Dlatego pierwsza osoba siada na jedną możliwość (o ile krzesła NIE SĄ numerowane oczywiście).
16 gru 00:53
Pytający: Pytają o liczbę sposobów, nie o prawdopodobieństwa. I czym się różnią dwie losowo wybrane osoby od Heli i Kazia? Jak dla mnie w obu przypadkach odpowiedź to 2!*8!, acz może źle rozumiem, o co pytają.
16 gru 14:45