matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zad
student:
a
całka z
to ln|ax+a| czy ln|x+1| ?
ax+a
15 gru 22:27
Mila:
a
1
=
zatem ln|x+1|
a*(x+1)
x+1
Jeśli napiszesz : ln|a*x+a|=ln|a*(x+1)|=ln|a|+ln|x+1| i będzie to samo , bo ln|a| to stała
15 gru 22:35
student:
okej, tak myślałem
15 gru 22:40