kula i szuflady
Natii: Mamy 3 szuflady. Prawdopodobieństwa tego, że potrzebna nam
kula jest w jednej z nich wynosi:
p1 = 0,4
p2 = 0,2
p3 = 0,9
Wyznaczyć prawdopodobieństwa zdarzeń losowych:
A ={ kula jest tylko w jednej szufladzie}
B ={ kula jest tylko w dwóch szufladach}
C ={ kula jest we wszystkich trzech szufladach}
D ={ kuli nie ma w żadnej szufladzie}
F ={ kula jest chociażby w jednej szufladzie}
15 gru 21:31
wredulus_pospolitus:
P(A) = 0.4*(1−0.2)*(1−0.9) + (1−0.4)*0.2*(1−0.9) + (1−0.4)*(1−0.2)*0.9
P(B) = analogicznie
P(C) = 0.4*0.2*0.9
P(D) = (1−0.4)*(1−0.2)*(1−0.9)
P(E) −−−− zgubiło się


P(F) = 1 − (1−0.4)*(1−0.2)*(1−0.9)
15 gru 21:52