Usuń niewymierność z mianownika pomocy!!
Kiedyś będę dobry:
√6
−−−−−−−− =
2√3+√2
15 gru 20:20
the foxi:
| | √6(2√3−√2) | |
= |
| |
| | (2√3+√2)(2√3−√2) | |
15 gru 20:27
Kiedyś będę dobry: Do tego doszedłem ale odpowiedź wychodzi mi inna
Ma wyjść 3√2−√3
−−−−−−
5
15 gru 20:36
wredulus_pospolitus:
to WYMNÓŻ te nawiasy
15 gru 20:41
Eta:
√6=
√3*
√2
| | √3*√2(2√3−√2) | | 6√2−2√3 | | 3√2−√3 | |
i mamy: |
| = |
| = |
| |
| | 12−4 | | 10 | | 5 | |
15 gru 20:44
Kiedyś będę dobry: Dziękuję
15 gru 20:50
Eta: Powodzenia
15 gru 20:52