rozwiąż równanie
kalinki1989: Rozwiąż równanie:
1.y=x2+1
(próbowałam wyliczyć x z delty, ale niestety wyszedł mi inny wynik(0) niż w odp.)
odpowiedź to: +−√−1
2.y2+y=x2−1
tutaj odpowiedź to: +−1
Proszę pomóżcie, dlaczego takie odpowiedzi? nic z tego nie rozumiem:(
16 lut 13:06
Zielona Gałązka: Taki jest pełny tekst zadania? Rozwiąż równanie y=x2 +1 ?
16 lut 13:32
kalinki1989: tak.
16 lut 13:38
Nikka: a może raczej x2 + 1 = 0... i może chodzi o liczby zespolone...
16 lut 13:52
kalinki1989: Mam polecenie po angielsku: compute the roots of the following equations.
16 lut 13:56
Basia: tu chodzi o znalezienie miejsc zerowych i, jak trafnie zauważyła Nikka, obracamy się w
przestrzeni liczb zespolonych
miejsce zerowe funkcji to takie x, dla którego y=0
czyli:
(1)
x2+1=0
x2=−1
x=±√−1=±i
(2)
x2−1=0
(x−1)(x+1)=0
x=1 lub x=−1
x=±1
16 lut 15:06
kalinki1989: dzięki wielkie

ale dlaczego w tym pierwszym przykładzie jest +−
√1 dlaczego +− ? nie
rozumiem tego.
16 lut 15:23
Sq: bo dla x1 = −√1 dla x2 √1
16 lut 15:30
kalinki1989: a pomożecie jeszcze w 3 przykładzikach? prooszę

1.y=ln(x+1)−1
odpowiedź: x=e−1
2.y=e
x+1−1
odpowiedź:x=−1
3.y=ln(xe
x−1)
opowiedź:x=1
z góry wielkie dzięki
16 lut 15:34