pola czworokątów
Rolka: W czworokącie wypukłym ABCD odcinki łączące środki przeciwległych boków przecinają się w
punkcie O i dzielą czworokąt na cztery czworokąty. Udowodnij, że suma pól każdych dwóch
czworokątów, których jedynym punktem wspólnym jest punkt O równa się połowie pola czworokąta
ABCD.
15 gru 20:08
Mila:

1) czworokąt KLMN jest równoległobokiem
| | 1 | |
|NK|=|ML|= |
| |BD| ( NK − odcinek łączący środki boków ΔBDA ⇔jest równoległy do BD |
| | 2 | |
i równy połowie BD)
Przekątne dzielą ten równoległobok na 4 trójkąty o równych polach.
2) Spróbuj dalej sama
15 gru 20:32
Eta:

Pola odpowiednich trójkątów oznaczam : p.w,u,v
P(ABCD)= 2p+2w+2u+2v)= 2(p+w+u+v)
P(AEOH)+P(FCGO)=P(EBFO)+P(GDHO)=w+u+v+p = 1/2P(ABCD)
15 gru 20:39
Eta:
A
Rolka .. zaniemówił/a
15 gru 20:53
Rolka: Tak zaniemówiłam , bo jestem pod wrażeniem, nie wiem czy dalej dam radę?
15 gru 21:07
Eta:
Wszystko Ci przedstawiłam na rys.
15 gru 21:57
Mila:

cd.
P
ABCD=P
| | 1 | | 1 | |
2) PKLMN=4S= |
| PABCD= |
| P ⇔ |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
3) ΔAKN∼ΔABD w skali k= |
| ⇔PΔAKN= |
| PΔABD |
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
ΔLMC∼ΔDBC w skali k= |
| ⇔PΔLMC= |
| PΔDBC |
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | |
PAKON=PΔAKN+S= |
| PΔABD+S |
| | 4 | |
| | 1 | |
PMOLC=PΔLMC+S= |
| PΔDBC+S |
| | 4 | |
===================== sumujemy pola tych czworokątów
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| *P+2S= |
| *P+ |
| P= |
| P |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
Analogiczne dla drugiej pary czworokątów, dorysować drugą przekątną.
Jeśli interesuję Cię ten sposób i masz pytania, to jestem na forum.
15 gru 22:05
Eta:
15 gru 22:10
Eta:
@
Mila jestem zdziwiona,że nie akceptujesz mojego rozwiązania
co daje tezę w 2 minuty i dwie linijki pisania
15 gru 22:13
Mila:
Ależ akceptuję, jak najbardziej

Uważam, że jest łatwiejszy do zrozumienia dla autorki zadania..
Skończyłam to, co zaczęłam i tyle.
Pozdrawiam.
15 gru 22:25
Rolka: Dziękuję Eta i Mila za pomoc.
16 gru 13:54