składanie funkcji
grzesiu999: h(x)=ln(9x2+54x+15)
h=fog wyznacz fog
15 gru 18:05
grzesiu999: litera "o" robi tutaj za mnożenie
15 gru 18:09
ABC: chyba polecenie wyznacz f,g ?
jeżeli przyjmujemy umowę fog(x)=f(g(x)) to
f(x)=ln x
g(x)=9x2+54x+15
15 gru 18:09
grzesiu999: o to chodziło, dzięki
15 gru 18:12
wredulus_pospolitus:
Ale to co ABC napisał to tylko PRZYKŁADOWE funkcje f(x) i g(x). Owe równie dobrze mogą wyglądać
inaczej

, np.:
f(x) = sinx
g(x) = arcsin(ln (9x
2+54x+15))
15 gru 19:09
ABC:
wiesz co to jest brzytwa Ockhama? Nie należy mnożyć funkcji bez potrzeby
15 gru 19:34