Równanie okręgu.
cardi bardi : Na to, by równanie x2+ax+y2+by+c=0 opisywało okrąg:
A. wystarczy, że a2+b2=c
B. nie potrzeba żadnych dodatkowych warunków
C. wystarczy założyć, że a>0, b>0, c>0
D. wystarczy założyć, że c<0
Wytłumaczyłby mi ktoś to zadanie? Byłbym bardzo wdzięczny!
15 gru 17:36
piotr: (x+a/2)2 + (y+b/2)2 = (a/2)2 + (b/2)2 − c
⇒
D
15 gru 17:44
cardi bardi : Dziękuję bardzo <3
15 gru 17:52
Mila:
x
2+ax+y
2+by+c=0
(x
2+ax)+(y
2+by)+c=0 Korzystamy z wzorów skróconego mnożenia
| | a | | a2 | | b | | b2 | |
(x2+ |
| )2− |
| +(y+ |
| )2− |
| +c=0 |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | a | | b | | a2 | | b2 | |
(x2+ |
| )2+(y+ |
| )2= |
| + |
| −c |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
Wybieraj odp. z podanych warunków
15 gru 17:53