Prawdopodobieństwo D:
Pati:* : Prawdopodobieństwo, 2 zadania
1) W pudełku znajduje się 18 kul, 12 kul czarnych i 6 kul białych.
Wybieramy losowo 4 kule. Obliczyć prawdopodobieństwo, że są one białe.
2) W partii z 14 produktami jest 5 pofarbowanych.
Wybieramy losowo 3 wyroby. Znaleźć prawdopodobieństwo tego,
że wśród nich jest 2 pofarbowanych.
Pomóżcie pls, nie mogę ścierpieć tych zadań z prawdopodobieństwa D:
15 gru 17:29
Pati:* : Oj, tam chodziło że 18 wszystkich kul, ale rozumiem dziękuję
15 gru 17:49
Mila:
Przepraszam , źle odczytałam. Poprawiam

12+6=18 kul
Losujemy 4 kule
| | | | 18! | | 15*16*17*18 | |
|Ω|= | = |
| = |
| =12*15*17 |
| | | 4!*14! | | 1*2*3*4 | |
A− wylosowano 4 kule białe
| | 15 | | 1 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | 12*15*17 | | 12*17 | |
15 gru 18:50
Mila:
2)
14− liczba wszystkich produktów
5− liczba produktów pofarbowanych
9− liczba produktów niefarbowanych
Losujemy 3 produkty
| | | | 1 | |
|Ω|= | = |
| *14*13*12=2*13*14 |
| | | 6 | |
A− wśród wylosowanych 3 produktów 2 są pofarbowane
| | 10*9 | | 45 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | 2*13*14 | | 13*14 | |
15 gru 19:01
Pati:* : Tak myślałam z tym drugim, już chciałam pisać

Dziękuję <3
15 gru 19:07
Mila:
15 gru 19:13