ZADANKA
EwaLopez:
g)
http://scr.hu/3mbd/3sab0
r)
http://scr.hu/3mbd/nfg6q
Tak więc w przykładzie g korzystam z tw. o 3 ciągach, ale i tak mam symbol nieozn. [
∞0] W
przykładzie r to samo..
Jedyne co mi się kojarzy, to że trzeba przekształcić na ln, ale nie jestem pewien, a co dopiero
nie wiem jak to zrobić
15 gru 14:45
Janek191:
q)
n√2n − 1 ≤ an ≤ n√ 2n + 1
lim an= 1
n→∞
15 gru 15:38
EwaLopez: A możesz własnie wyprowadzić 2n1/n bo to jest włąsnie ∞0
15 gru 15:54
bóg: to jest 1
15 gru 16:03
EwaLopez: W sensie ja wiem, że pierwiastek o wyznaczniku n z liczby to 1, ale zaliczą mi to na kolosie?
15 gru 16:06
iteRacj@:
Nie zaliczą, bo pewnie nie zrozumieją, o czym piszesz i dlaczego pojawia sie wyznacznik.
15 gru 17:24
EwaLopez: Tak więc jak napisać by zrozumieli
15 gru 17:47
EwaLopez: b u m p
16 gru 01:05
wredulus_pospolitus:
lim n
1/n = lim e
(ln n)/n = e
lim (ln n)/n = H = e
lim (1/n)/1 = e
0 = 1
to wystarczy Ci
16 gru 01:11