Trygonometria
Sebastian Porowski: Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania
wykaż że:
sin64−sin116+sin62−sin58=sin2
15 gru 09:15
Bleee:
Zauważ że
sin 116o = sin(180o − 64o)
Natomiast do drugiej cześć lewej strony najlepiej zastosować wzór na:
sin a − sinb =.....
15 gru 09:22
Sebastian Porowski: sin a − sinb =..... jak ten wzór dalej rozpisać co powinienem wiedzieć aby to ogarnąć?
15 gru 09:31
ICSP: sin(60 + x) − sin(60 − x) = sinx
15 gru 09:46
Bleee:
| | a−b | | a+b | |
siba − sinb = 2sin( |
| )cos( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
15 gru 10:22