X
X: Dany jest ciąg geometryczny −27 9 −3 Wyznacz wyraz ogólny tego ciągu
15 gru 09:10
Bleee:
a1 = − 27
q = 9/(−27) =....
an = a1*qn−1 =.....
15 gru 09:24
zdziwiony:
Zawsze mnie zastanawia, dlaczego pokolenie korzystające z komputera od przedszkola
nie potrafi ( może nie chce) napisać poprawnie prostego tekstu.
Przecinki i kropki są na klawiaturze.
15 gru 16:16
daras: dostęp do niby wszystkiego za jednym kliknięciem zabija ciekawość i chęci do rozwiązywania
zagadek ale ten wrodzony entuzjazm jest zabijany już z pierwszym krokiem w szkole
15 gru 17:17
iteRacj@:
Taki zapis (a przez to treść zadania) jest nieprecyzyjny.
@zdziwiony tylko dla ciekawości dodam, że ścierają się dwie tendencje zapisu wypowiedzi:
zapis taki jak Twój (z pełną interpunkcją) i taki jak darasa (bez jakichkolwiek znaków
przestankowych).
Na forach internetowych i w sms−ach obie są uznawane za prawidłowe. Ta druga dlatego, że te
formy wypowiedzi są traktowane jak mowa potoczna.
15 gru 18:03
Mila:
Ciekawe
15 gru 18:12
daras: mam nadzieję,że to co napisałem wyżej Cię zaciekawiło

więc kontynuuję:
ponad 90% dzieci w wieku 5 lat wykazujecechy geniuszu, potem to się stopniowo zmniejsza,
począwszy od 8 lat gdy idą do szkoły odsetek genialnych spada do 32 %, w szkole średniej do 10
% a po studiach zostaje ich niecałe 2 %
16 gru 09:20