pochodne, funkcje okreslone
Tosia: Co to znaczy , że funkcja jest określona w pewnym otoczeniu?
Wyczytałam, że to znaczy , że przyjmuje skończone wartości
Czyli np. pi ne jest skonczona wartoscia? Jakie są jeszcze inne przykłady nieskończonych
wartości?
Liczymy pochodne tylko tam gdzie funkcja jest okreslona czyli np. nie można policzyć pochodnej
na koncach przedziału, tak?
Albo np. gdy mam funkcję y=x pi to też nie mogę policzyć jej pochodnej?
Bo nie ma określonych wartości ?
15 gru 01:01
jc: To znaczy, że że otoczenie danego punktu zawarte jest w dziedzinie funkcji.
Czasem warto mówić o granicy jednostronnej lub pochodnej jednostronnej.
Co miałeś na myśli, pisząc o skończonej wartość?
15 gru 08:32
PW: Nie ma czegoś takiego jak "nieskończona wartość". Mówienie o skończonych wartościach to
przesadne (niepoprawne matematycznie) tłumaczenie oczywistego założenia − aby mówić o
pochodnej funkcji w punkcie x0 musimy mieć pewność, że w pewnym otoczeniu punktu x0, to
znaczy w przedziale
(x0−δ, x0+δ), δ>0
funkcja jest określona czyli dla wszystkich x należących do tego przedziału f(x) ma sens, jest
liczbą rzeczywistą.
15 gru 10:02
Bleee:
Jedna tylko uwaga − − − okreslonosc funkcji w pewnym otoczeniu punktu x nie jest warunkiem
wystarczającym (jest to tylko warunek konieczny) do tego aby istniała pochodną w punkcie x
15 gru 10:25
Pytający:
Jeszcze dodam, że π jest niewymierne, ma nieskończone rozwinięcie dziesiętne, ale wartość ma
konkretną, skończoną.
15 gru 15:13
Adamm:
Oczywiście że funkcje mogą przyjmować nieskończone wartości, czyli wartości
z rozszerzonego zbioru liczb rzeczywistych, ∞ i −∞
15 gru 15:44
jc: Adammie, i tak właśnie robi Rudnin pisząc o teorii miary.
15 gru 16:32
Tosia: o tej skonczonosci to wycztyałam z tego
https://www.matematyka.pl/4829.htm
Bleee a warunkiem koniecznym i wystarczającym jest to ze ma w tym punkcie pochodną lewostronną
i prawostronną i że są sobie równe?
A jak to jest z pochodnymi niewłaściwymi? Wtedy gdy wychodzi plus albo minus nieskończoność ?
Miałam takie zadanie, żeby zbadać różniczkowalność funkcji w punkcie x0=0 f=
3√x
funkcja jest rózniczkowalna jeśli pochodna istnieje, a tu wyszło po liczeniu z definicji
pochodnej nieskonczosc, i ze nie jest rozniczkowalna , Ale przecież jest to pochodna
niewlasciwa :< to nie rozumiem tego
15 gru 16:45
ABC: Jeżeli przyjmujesz że pochodna jest funkcją liczbowo−liczbową, a sporo autorów tak czyni, to
pochodna niewłaściwa nie jest pochodną
15 gru 16:53
Adamm:
Mówimy że granica istnieje, kiedy jest skończona. Podobnie z pochodnymi
15 gru 17:02
Tosia: Wcześniej ktoś napisał , że nie ma czegoś takiego jak nieskonczona wartość , to czemu jest
wartość skonczona?
pi jest skonczona ?
15 gru 17:10
Adamm:
W analizie rzeczywistej:
Wartość nieskończona − przez to rozumiemy plus lub minus nieskończoność (±∞)
Wartość skończona − przez to rozumiemy dowolną liczbę rzeczywistą
π jest wartością skończoną, bo jest liczbą rzeczywistą
15 gru 17:21
ABC:
Tosia liczba π jest skończona jako element zbioru liczb rzeczywistych, natomiast jej
rozwinięcie dziesiętne jest nieskończone i nieokresowe
15 gru 18:06
jc: Rozszerzenie R o +∞ i −∞ bywa wygodne, jednak na początku nauki analizy
wydaje mi się, że przynosi więcej szkody niż pożytku.
15 gru 18:41
Tosia: Dziękuję wszystkim ^^
19 gru 00:22