zad
student: x=y2+y
jak z tego wyliczyć y?
14 gru 19:47
wredulus_pospolitus:
x = y(y+1)
t = y − 0.5
x = (t− 0.5)(t+0.5)
x = t2 − 0.25
x+ 0.25 = t2
t = √x + 0.25
y − 0.5 = √x+0.25
y = √x + 0.25 + 0.5
14 gru 20:02
wredulus_pospolitus:
to jest przy założeniu, że x≥0 (oczywiście)
14 gru 20:02
Bleee:
Zrobiłem źle podstawienie

t = y
+ 0.5
Wiec y =
√x+0.25 − 0.5
15 gru 10:30
ABC: zróbcie normalne równanie kwadratowe z parametrem wtedy wszystko widać:
y
2+y−x=0
Δ=1+4x
1+4x<0 czyli x<−1/4 brak rozw. rzeczywistych
1+4x=0 czyli x=−1/4 jedno rozwiązanie y= −1/2
| | −1−√1+4x | | −1+√1+4x | |
x>−1/4 dwa rozwiązania |
| , |
| |
| | 2 | | 2 | |
15 gru 10:47
bóg: a jaka z tego będzie całka?
15 gru 18:29
bóg: bo potrzebuje policzyć objętość
15 gru 18:29
Jerzy:
Całka z czego ?
15 gru 18:39
student: no z tego y co wyliczony jest
15 gru 23:41
wredulus_pospolitus:
Wybacz, ale nie bardzo Ciebie rozumiem w tym momencie.
Może byś raczył podać PEŁNĄ treść zadania
y = +/− √x + 0.25 − 0.5 <−−− tak wygląda wyznaczenie 'y'
15 gru 23:52
wredulus_pospolitus:
PS.
A tak w ogóle to studencie powinieneś zadawać sobie sprawę, że:
1) x = y2 + y przedstawia parabolę ramionami skierowaną 'do góry' po osi OX
2) wierzchołek tejże paraboli ma współrzędne (−0.25 ; −0.5)
3) funkcja odwrotna funkcji kwadratowej to .... ± √x
4) więc f−1 = ± √x − 0.25 + 0.5
5) i dlatego y = ± √x − 0.25 + 0.5
15 gru 23:57
student: a skąd mam to wiedzieć?
16 gru 14:39