pochodna
xx: Proszę o pomoc: Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)=4x3 − 2x + 1 dla wszystkich liczb
rzeczywistych.
Uzasadnij, że prosta o równaniu 10x−y+9=0 jest styczna do wykresu funkcji f.
14 gru 18:08
ABC: zapisujesz równanie prostej jako y=10x+9 , może ona być styczna tylko w tych punktach gdzie
f'(x)=10
obliczasz pochodną f'(x)=12x2−2
rozwiązujesz równanie f'(x)=10
12x2−2=10
12x2=12
x2=1
x=1 lub x=−1 to są twoi kandydaci na punkty stycznosci dla tej prostej
teraz obliczamy f(−1)=−1 , f(1)=3
czyli wykres funkcji przechodzi przez punkty (−1,−1) oraz (1,3)
a nasza prosta również przechodzi przez punkt (−1,−1) i ma odpowiedni współczynnik kierunkowy
więc jest styczną
14 gru 18:22
jc: Prosta y=10x + 9 ma nachylenie 10.
f'(x)=12x2−2
12x2−2=10, x=1 lub x=−1
f(1)=3
f(−1)=−1
Punkt (1,3) nie leży na prostej 10x−y+9=0.
Punkt (−1,−1) leży na prostej 10x−y+9=0.
Czyli prosta 10x−y+9 faktycznie jest styczną w punkcie (−1,−1) do wykresu funkcji f.
14 gru 18:26
xx: dziękuję!
14 gru 18:36