prąd
marek: Zadanie z fizyki
Żarówka ma opór 30 Ω i jest przystosowana do napięcia 6 V
a)oblicz natężenie prądu w żarówce
b) ile ładunku przepłynie przez żarówkę w ciągu 1 min
c)ile elektronów przepłynie przez żarówkę w ciagu 1 sek
d)ile elektronów przepłynie przez 5 takich żarówek połaczonych szeregowo?
w a wyszło mi 1/5 Ampera
b,c,d nie potrafię zrobić
proszę o pomoc
16 lut 11:55
Mateusz: b) wzór na całkowity ładunek jaki przepłynął przez przewodnik Q = I*t
c) tu nie jestem pewien ale tak na logike to trzeba tak wiemy ze ładunek 1 mola elektronów to
96 485 C no i z proporcji musisz obliczyc ile to moli elektronów
d) łączeie szeregowe ma takie cechy
wezmy sobie np 3 przewodniki połączone szeregowo wtedy:
U = U1 + U2 + U3
I = I1 = I2 = I3
Rc = R1 + R2 + R3
nas interesuje tylko wypadkowe natężenie
16 lut 12:27