dx | ||
∫ | ||
√x2+2x−3 |
dx | ||
całka typu ∫ | a ona chyba nawet w Krysickim jako przykład jest rozwiązana | |
√x2+a2 |
t2+3 | ||
x= | ||
2t+2 |
2t(2t+2)−2(t2+3) | ||
dx= | dt | |
(2t+2)2 |
2t2+4t−6 | ||
dx= | dt | |
(2t+2)2 |
t2+3 | ||
√x2+2x−3=t− | ||
2t+2 |
t2+2t−3 | ||
√x2+2x−3= | ||
2t+2 |
2t+2 | 2(t2+2t−3) | ||
∫ | dt | ||
t2+2t−3 | (2t+2) |
dt | ||
∫ | =ln|t+1|+C | |
t+1 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |