14 gru 16:34
Sebastian Porowski: Czy w drugim będzie odpowiedz d? podstawiłem piatke i wyszło mi zero
14 gru 16:37
6latek: n2−3n−10=0
rozwiaz to rownanie i n∊N
14 gru 16:54
Mila:
n=5
a5=0
14 gru 16:56
Sebastian Porowski: Panie 6 latek tutaj mamy liczenie delty?
Mila dzięki za odpowiedź
14 gru 17:03
6latek: Tak wylicz n1 i n2 (za pomoca delty )
14 gru 17:08
Satan: Delta, albo trochę inaczej.
n
2 − 3n − 10 = 0
| | 3 | | 7 | | 3 | | 7 | |
n − |
| = |
| v n − |
| = − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
n = 5 v n = −2
Generalnie sposób polega na sprowadzeniu wyrażenia do postaci wzoru skróconego mnożenia. Trzeba
dobrać wyraz tak, by pasował do tego co stoi przy n
2 i n. Oczywiście nie zawsze jest to
przyjemna metoda, między innymi wtedy, gdy mamy jakieś liczby niewymierne jako współczynniki.
Da się, ale wygląd odstrasza
14 gru 17:19
Mila:
Takie zadanie licz , tak jak liczyłeś, nie ma dużo pracy.
a1=1−3−10=−12 już widać , ze trzeba podstawić większą liczbę
a4=16−3*4−10<0
a5=25−15−10=0
14 gru 17:24