Oblicz potencjał pola wektorowego
Kasia9876: Dla pola wektorowego W = (y+z)i + (x+z)j + (x+y)k obliczyć funkcję skalarną E będącą
potencjałem tego pola.
Byłby ktoś w stanie pomóc mi z tym zadaniem? Bo nie bardzo rozumiem, co mam zrobić (a raczej w
jaki sposób)...
14 gru 15:38
ABC:
Możesz najpierw sprawdzić warunek z zerowaniem się rotacji
w tradycyjnych oznaczeniach W[P,Q,R]
u ciebie P(x,y,z)=y+z, Q(x,y,z)=x+z, R(x,y,z)=x+y
dla zerowania się rotacji powinny zajść 3 równości: δP/δy=δQ/δx ,δQ/δz=δR/δy,δR/δx=δP/δz
14 gru 16:41
jc: V=−(xy+yz+zx)
−δV/δx = y+z
itd.
14 gru 18:29
ABC: przyszedł jc i wyciągnął królika z cylindra
14 gru 18:32
jc: Można po kolei, ale przecież widać. Tak to jest ze zbyt prostymi przykładami.
14 gru 18:35