Zewnętrzne styczne
Ania: Zewętrzne styczne okregu o środkach S1 ,S2 i promieniach r1, r2 ( r1>r2) są styczne do
prostej l. Kąt miedzy prostą przechodzącą przez środki okręgów i prostą l ma miarę 30 stopni.
wyznacz długości promieni okręgów, jeśli wiadamo że ich suma jest równa 24
16 lut 10:31
Eta:

IS
1S
2I= r
1+r
2= 24
IS
2CI= x
trójkąty AS
1C i BS
2C −− są prostokątne , I<CI= 30
o
| r2 | |
| = sin30o ..... => x= 2r2
|
| x | |
IS
1CI= r
1+r
2+x= 24+2r
2
| | r1 | |
|
| = sin30o ..... => r1= 12*IS1CI
|
| | IS1CI | |
to IS
1CI= 2r
1
zatem: 2r
1= 24+ 2r
2 => r
1−r
2= 12
rozwiązując układ równań:
r
1+r
2=24
r
1−r
2=12
−−−−−−−−−−−−−
2r
1= 36 =>
r1= 18 , to r2= 6
17 lut 02:00