Ustal czy dana nierówność jest prawdziwa.
Mtt: Ustal, czy dana nierówność jest prawdziwa.
1/7 < 0,(2)
4,3(62) > 4,(36)
8,(143) < 8,1(43)
4/9 < 0,(4)
5,(17) < 5,1(76)
14 gru 12:42
wredulus_pospolitus:
a)
b)
widzisz pewną zależność?
pozostałe przykłady spróbuj zrobić samodzielnie
14 gru 12:44
Jerzy:
x = 0,(2) = 0,222222222....
10x = 2,22222.....
x = 0,22222....
9x = 2
x = 2/9
\i teraz porównaj dwa ułamki: 1/7 i 2/9
14 gru 12:45
wredulus_pospolitus:
sposób drugi (nie do wszystkich będzie to się nadawało)
4.3(62) = 4.3626..... < 4.3627
4.(36) = 4.3636.... > 4.3635
14 gru 12:48
PW: Dowód pierwszej nierówności:
14 gru 19:58