matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zbadaj granice jednostronną
Flak:
Witam pomógłby ktoś z tym przykładem
https://imgur.com/a/tDTCy4Y
14 gru 12:12
Blee:
3−a
−2−a +5
5
lim
= lim
= lim (−1 +
) = −1 + 0 = −1
2+a
2+a
2+a
2
gdzie a = (
)
1/(x−1)
i oczywiście lim a = +
∞
3
14 gru 12:17
Blee:
oczywiście x −> 1
−
14 gru 12:26
Flak:
Dzięki
14 gru 12:28