Suma ciągu geometrycznrgo
Karol01: Mam Zadanie:
W rosnącym ciągu geometrycznym dane są: S2n = 63, S3n = 511.
Wyznacz Sn.
Jeśli mógłby ktoś nie podać wynik a sposób rozwiązania to byłbym wdzięczny.
14 gru 12:06
Blee:
Sposób 1:
| | 1−qn | |
wzór na Sn = a1* |
| |
| | 1−q | |
masz dwie niewiadome (a
1 i q)
ale masz dane S
2n i S
3n
podstawiasz, rozwiązujesz układ równań
14 gru 12:10
Blee:
Sposób 2:
ciąg geometryczny:
a
n+1 = a
1*q
n
a
n+2 = a
2*q
n
.....
a
n+k = a
k*q
n
więc:
S
2n − S
n = q
n*S
n
więc S
3n − S
2n = q
2n*S
n
potrzebujesz jeszcze q (albo w jakiejkolwiek potędze)
zauważ, że:
| | 1 + qn + q2n | | 511 | |
= |
| = |
| |
| | 1 + qn | | 63 | |
i stąd wyznaczasz q
n = ....
podstawiasz do wcześniejszego i masz gotowe
14 gru 12:12
Karol01: Wielkie dzięki wyszło dobrze zgodnie z odpowiedzią.
14 gru 12:40
jaceksz73: Blee czy mógłbyś naszkicować pierwszy sposób?
Według mnie mamy dwa równania i trzy niewiadome.
17 gru 22:47