podstawówka
Mariusz: wiem, że to bardzo łatwe ale nie wiem wogóle jak się za to zabrać...az wstyd spytac, ale co to
znaczy sprowadzic do najprostszej postaci
Mateusz: tzn dokonać przekształceń algebraicznych tak zeby nie dało sie danego wyrazenia rozbic na
| | x2+2x+1 | |
prostsze czynniki np mamy wyrazenie wymierne |
| przy tego typu wyrazeniach |
| | x2−2x−3 | |
ustalamy dziedzinę i dopiero potem skracamy
D = R/{−1,3} bo x
2−2x−3≠0 , Δ>0 więc ma dwa rozwiązania licznik tez zapisujemy w prostszej
| | (x+1)2 | | (x+1)(x+1) | | x+1 | |
postaci i otrzymamy |
| = |
| = |
| |
| | (x+1)(x−3) | | (x+1)(x−3) | | x−3 | |
tu rozbilismy wyrazenie 2−go stopnia na wyrazenie pierwszego stopnia(liniowe)