ciągi geometryczne
Maksik: Oblicz a3 i a5 ciągu geometrycznego (an)
a)a1=−4 a=1/2
b)a1=2 q=−1
14 gru 11:22
Jerzy:
Spróbuj sam, a my cię poprawimy.
W pierwszym przykładzie popraw treść.
14 gru 11:23
Maksik: Drogi Jerzy na jutro dostałam 16 zadań z matematyki do zrobienia i oddania do oceny a korzystam
z przerwy w pracy wiec nie bardzo z czasem. Jeśli nie możesz rozwiązać to nie graj mi na
ambicji. Brak skupienia mogę tylko usprawiedliwić niewyleczoną chorobą , a pracować muszę.
Najwyżej nie zaliczę matmy.
Pozdrawiam.
14 gru 11:36
Maksik: Wyznacz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych jeśli:
a)cos α= {−2}{3} i α (90stopni 180 stopni)
b)ctg α=5 i α (0 stopni , 90 stopni)
14 gru 11:44
Maksik: W trójkącie prostokątnym naprzeciw kąta ostrego α leży przyprostokątna długości a , Oblicz
długość pozostałych boków tego trójkąta jeśli a=10cm ,ctg α= {12}{5}
14 gru 11:46
Maksik: Promienie słoneczne padają pod kątem 36 stopni. Oblicz długość cienia jaki rzuca maszt mający
15,5m wysokości.
14 gru 11:47
Maksik: Wyznacz kąt jaki tworzy drabina długości 4m , która jest oparta o mur w odległości 2m
14 gru 11:48
6latek:

α= ?
14 gru 17:44
6latek:

tg 36
o=
√5−2√5
14 gru 17:51
Mila:
| | −2 | |
a) cos α= |
| i α (90stopni 180 stopni) |
| | 3 | |
90
o<α<180
o kąt drugiej ćwiartki
sinα>0, pozostałe mają ujemne wartości
| | 2 | |
1) sin2α+cosα=1⇔sin2α+(− |
| )2=1 |
| | 3 | |
| | sinα | | √5 | | 2 | | √5 | | 3 | | √5 | |
tgα= |
| = |
| : (− |
| )= |
| *(− |
| )=− |
| |
| | cosα | | 3 | | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
| | 2 | | 2√5 | | √5 | |
ctgα=− |
| =− |
| =− |
| |
| | √5 | | 10 | | 5 | |
odp.
14 gru 17:57
Mila:
b)
ctg α=5 i α (0 stopni , 90 stopni)
α− kąt ostry
Wartości funkcji tryg. są większe od zera.
| | cosα | |
2) ctgα=5⇔ |
| =5 /*sinα |
| | sinα | |
cosα=5sinα
sin
2α+cos
2α=1
sin
2α+(5sinα)
2=1
sin
2α+25 sin
2α=1
26*sin
2α=1 /:26
| | 1 | | 1 | | 25 | |
sin2α= |
| i cos2α=1− |
| , cos2α= |
| |
| | 26 | | 26 | | 26 | |
| | 1 | | 5 | |
sinα= |
| i cosα= |
| |
| | √26 | | √26 | |
===========================
14 gru 18:07
6latek: Jestem ciekaw czy zaliczyl .
Kiedys na forum tez byl taki Maksik co chory byl na serce i ale pozniej okazalo sie ze wcale
nie byl ale za to byl bardzo niegrzeczny
15 gru 12:42