Udowodnij
Andrzej: Udowodnij ze dla każdej liczby naturalnej n,liczba 10n +4n−2 jest liczba podzielna przez 3
14 gru 00:06
Blee:
1) n=1
10 + 4 − 2 = 12 = 3*4
2) n =k
10k + 4k − 2 = 3j
3) n = k+1
10k+1 + 4k+1 − 2 = 10*10k + 4*4k − 2 = 10*10k + 4*4k − 8 + 6 =
= 4*(10k + 4k − 2) + 6*10k + 6 = // z (2) // = 4*3j + 6*10k + 6 = 6( 2j + 10k + 1)
c.n.w.
14 gru 00:38
Eta:
bez indukcji
10n=(9+1)n −− z dzielenia przez 3 daje resztę 1 czyli jest postaci 3k+1, k∊N
4n=(3+1)n −− podobnie .... więc jest postaci 3w+1, w∊N
L=3k+1+3w+1−2 = 3(k+w) −−− jest podzielna przez 3
14 gru 18:40